Bor Zupan tekmoval za portugalski judo klub

Bor Zupan tekmoval za portugalski judo klub

Član našega kluba, Bor Zupan, je lansko leto dobil edinstveno priložnost, prošnjo za nastop, kot edini tujec v ekipi, na državnem junior klubskem prvenstvu Portugalske.
Neverjetno izkušnjo je mladi judoist opisal kar sam, v obliki dnevnika:


Že lansko zimo smo se z družino s kamperjem odpravili za dober mesec na toplo, na Portugalsko.
In ker bi v tem času zamudil veliko judo treningov in novoletne priprave, smo že pred odhodom iskali kakšen portugalski klub,kjer bi lahko treniral. Na našo prošnjo se nam je takoj odzval Judo club de Portimao,ki je lociran na samem jugu drzave v obmorskem mestu Portimao.
Ko sem prvič treniral v klubu mi je bilo nekoliko neprijetno, saj nisem se nikogar poznal, a že po parih treningih so mene in našo celo družino sprejeli čisto za svoje, tako da sem se počutil kot v domačem klubu. Od takrat naprej imam redne stike preko interneta s trenerjem in portugalskimi judo prijatelji in komaj čakam, kdaj bom lahko zopet treniral z njimi.
Maja 2019 sem dobil nepričakovano vabilo od glavnega trenerja Joachima Baptista iz Judo club de Portimao, če bi tekmoval za njihov klub na klubskem ekipnem junior državnem prvenstvu Portugalske, ki naj bi bilo konec novembra v Lizboni.
Ker imajo v pravilniku, da je v ekipi lahko tudi en tujec, so takoj pomislili name in me povabili, da bi zastopal kategorijo U16 -50kg. Jaz sem bil seveda takoj za, a sem moral dobiti še dovoljenje staršev in šole.
V šoli sem dobil dovoljenje za 6 tednov odsotnosti in plan šolskega dela na daljavo. Starši pa so organizirali mojo pot, bivanje pri trenerju Joachimu in njegovi družini in družinsko ponovno potovanje s kamperjem na Portugalsko.
Tako sem 22. novembra 19 sam (brez spremstva) letel iz Benetk,Italija do Lizbone,Portugalska, kjer sta me na moje presenečenje pričakala kar oba trenerja Joachim in Delfim z velikim napisom. Najprej smo šli na kosilo, potem pa smo se odpeljali direktno do Portimao, ki je 3ure vožnje oddaljen od Lizbone, na trening. Jaz in vsi prijatelji iz kluba smo bili zelo veseli ob našem srečanju in vzhičeni zaradi tekme, ki smo jo imeli že naslednji dan.
V soboto, 23. novembra 19 smo se zgodaj zjutraj z dvemi kombiji odpeljali na državno klubsko ekipno tekmovanje v Lizboni. V ekipi nas je bilo 8 judoistov in dva trenerja. Po
tehtanju smo najprej pojedli zajtrk, nato se ogreli in kmalu začeli s tekmovanjem.
V prvem krogu smo zmagali 4:1. Jaz sem tekmoval prvi v kategoriji -50kg, boril sem se proti gruzijskem judoistu in zmagal z enim wazarijem. V četrt finalu sem izgubil na tri shidote, a smo vseeno z 4:1 prišli v polfinale.
V polfinalu smo se dobro borili, a smo vseeno izgubili s 3:2. Jaz sem zmagal s čudovitim ipponom in sem se počutil odlično, saj sem s tem dobil točko za ekipo.
Sledile so borbe za bron. Jaz sem borbo zaključil kar hitro s osajkomijem v prvi minuti. Na koncu pa je zmago za bron zagotovil trenerjev sin Manuel, z neverjetnim ipponom. Ker se je Judo club de Portimao prvič udeležil tega tekmovanja v Junior kategoriji je bila bronasta medalja v veliko presenečenje in veselje.
Po podelitvi medalj in pokalov, smo navijali se za mladince, potem pa se skupaj odpravili nazaj v Portimao.
Pred prihodom mojih staršev in bratca, sem 12 dni preživel s trenerjem Joachimom in njegovo družino v njihovi hiši in 5x na teden treniral v judo klubu.
Zelo so bili gostoljubni, me vozili na izlete v in okoli mesta, v Lizbono na ogled kadetskega tekmovanja in na trening v najstarejši portugalski judo klub (Judo club de Portugal) in v Cascais na ogled jadralske tekme, na kosila, večerje, plažo….
Poleg vsega naštetega, pa sem imel možnost, da sem z Manuelom, trenerjevim sinom obiskoval njihovo osnovno šolo, kar je bila tudi zelo drugačna in zanimiva izkušnja.

Ko smo se z družino odpravili naprej na svoje surfaške dogodivščine, sem še vedno vsaj 2x tedensko hodil na treninge, tako da sem vzdrževal judo kondicijo.
Proti koncu decembra 19 je našo tekmovalno ekipo občina Portimao, ki je bila tudi razglašena za evropsko mesto športa 2019, povabila še na podelitev občinskih priznanj za športne dosežke na državnem nivoju. Tako, da smo se še enkrat zbrali, napravili v klubske uniforme (bel pulover in rjave hlače), se veselo družili, prejeli še občinske medalje in diplome, po podelitvi pa smo skupaj odšli na večerjo.

Za to nepozabno izkušnjo bi se rad zahvalil staršema, Joachimu in Mariji Baptista, vsem članom Judo cluba se Portimao in mojemu trenerju Branetu Vuzem.

Bor Zupan,Judo klub Triglav Kranj

V klubu smo na Bora in na njegovo izkušnjo zelo ponosni in mu vsi skupaj želimo še več takih izkušenj in obilo uspehov