O judu

O judu

Judo izvira iz Japonske in je nastal kot mešanica tehnik drugih borilnih veščin, ki so jih uporabljali samuraji in fevdalni bojevniki več sto let. Čeprav judo izvira iz borilnih, vojaških veščin, katerih namen je bil ubiti, poškodovati ali onemogočiti nasprotnika na bojnem polju, se ta danes močno razlikuje od izvirnih veščin, katere tehnike vsebuje še dandanes.


Judo je leta 1882 ustanovil Jigoro Kano, ki se je kot študent pričel seznanjati s starodavnimi veščinami samoobrambe, jih proučeval in na podlagi svojih dognanj ustanovil svojo šolo, ki jo je imenoval Kodokan. Izraz judo vsebuje dve japonski besedi. Ju pomeni biti nežen, uglajen, do pa pomeni pot. Judo torej pomeni nežno (mehko), torej uglajeno pot.

Tehnike juda so danes prilagojene tako, da tisti, ki se z judom ukvarja, lahko vadi varno in brez nevarnosti, da bi poškodoval svojega nasprotnika. Judo temelji na sposobnosti posameznika, ki s prijemom nasprotnika za kimono ruši nasprotniku ravnotežje, uporablja izključno fizično silo in izvaja tehnike, da bi obvladal nasprotnika. Zaradi tega je judo preprost in bazičen šport. Kljub temu pa v njegovi preprostosti leži zapletenost, zato je za mojstrsko izvedbo najpreprostejših tehnik treba vaditi dalj časa, vložiti veliko truda, energije in biti vztrajen pri telesni vadbi in krepitvi duha.

Judo je več kot le golo učenje in uporaba borbenih tehnik. Celostno gledano je judo izreden sistem telesnega, intelektualnega in moralnega učenja. Judo ima svojo kulturo, sistem, dediščino, običaje in tradicijo ter daje judoistom tudi etični kodeks, način življenja in življenjsko filozofijo. Danes judo vadi milijone posameznikov in je zagotovo najbolj popularen borilni šport na svetu. Glede množičnosti vadečih je judo na drugem mestu glede popularnosti, saj se nahaja takoj za nogometom. Prav tako je judo od leta 1964 tudi olimpijski šport.

V smislu mednarodne organiziranosti pa je judo najmnožičnejši in najbolje organiziran šport na svetu z velikim številom nacionalnih in mednarodnih zvez, ki se združujejo v Mednarodno judo federacijo (angl. International Judo Federation, fr. Federation Internacional de Judo). Judo predstavlja sestavni del športnega izobraževanja v številnih državah po svetu, saj judo vadijo v lokalnih klubih, v osnovnih in srednjih šolah, na univerzah, v regionalnih in nacionalnih trenažnih centrih in drugje.